Idziemy do dentysty!

™ wydawać - niestety nie wystarczy po prostu nie sÅ‚odzić, ponieważ cukier znajduje siÄ™ w bardzo wielu produktach przetworzonych. Bardzo czÄ™sto nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy. To, że jest w napojach i sokach owocowych

Idziemy do dentysty! Nie bój się wizyty u dentysty:

Cukier psuje zęby - takie są fakty

Uważajmy na spożycie cukru! To naprawdę ważne uwaga. Nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać - niestety nie wystarczy po prostu nie słodzić, ponieważ cukier znajduje się w bardzo wielu produktach przetworzonych. Bardzo często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy. To, że jest w napojach i sokach owocowych, to raczej już wiemy.

Niestety - możemy go znaleźć w mniej oczywistych produktach, takich jak gotowe sosy do makaronu, zupki w proszku, nawet wędliny. Cukier nie tylko jest odpowiedzialny na nadwagę i cukrzycę, ale również jest tym czynnikiem, który powoduje próchnicę. Poza tym możemy go wykluczyć z diety całkowicie - nie jest do niczego potrzebny (nie mówię tutaj o całej grupie węglowodanów, tylko o białym cukrze!). Jeżeli lubimy słodki smak, spróbujmy wykorzystać stewię - jest naturalna, nie ma żadnych kalorii i nie zepsuje naszych zębów.


Metody leczenia

Bardzo ważna jest właściwa higiena jamy ustnej - powstający kamień zębowy może być przyczyną rozwinięcia się zapalenia przyzębia.

Można zapobiegać paradontozie, jednak jeśli już się zdarzy nie lekceważmy objawów i idźmy do stomatologa. Przy łagodnych zmianach wystarczy po prostu usunięcie kamienia nazębnego - nie jest to ani skomplikowane, ani bolesne. Jednak jeżeli stan zaawansowania choroby jest już znaczny, to to nie wystarczy.

Wtedy stomatolog musi wykonać zabieg tak zwanego kiretażu. W skrócie polega to na oczyszczeniu powierzchni korzenia i uzupełnienia ubytków kostnych za pomocą specjalnych wypełnień. Taki zabieg z pewnością będzie kosztowniejszy, niż po prostu usunięcie kamienia nazębnego, nie warto więc czekać z paradontozą na ostatnią chwilę.


Zęby - kilka faktów

Człowiek dorosły posiada 32 zęby, na które składa się: 8 siekaczy, 4 kły, 8 zębów przedtrzonowych i 12 trzonowców. To całkiem sporo. Skład naszego uzębienia jest dostosowany do pożywienia jakie przyjmujemy. Najlepiej rozwinięte są zęby trzonowe, kły są dość krótkie, siekacze średnio rozwinięte.

Widać, że nie jesteśmy typowymi mięsożercami - wystarczy spojrzeć jak długie kły ma kot, w porównaniu do reszty jego uzębienia.

Człowiek jest ewidentnie wszystkożerny - do tego przystosowane jest nasze uzębienie, które jest mało "specjalistyczne".